Menu:

Paella s mořskými plody

Pro nás velmi exotickým pokrmem, který pochází ze Španělska, je paella. Toto jídlo se vyrábí z rýže a je velmi podobné rizoty nebo také kari. Původně se jídlo objevilo poprvé ve Valencii, což z paelly děla regionální pokrm. Obyvatelé Valencie zároveň považují paellu za jeden ze svých symbolů. Lidé si mohou paellu udělat kdykoli v pohodlí svého domova. Tento recept není vůbec těžký a existuje mnoho různých jeho variant. Velmi často se v jídle objevují mořské plody, zelenina a různé koření, což z jídla dělá velmi chutný a hlavně zdravý pokrm. Pokud by chtěl člověk udělat paellu tak, jak má správně být, připravoval by ji na speciální pánvi, které se říká paellera. Původně se paella dělala jako pokrm pro chudé na jihu Španělska. Paella vznikla jako jídlo pro rybáře a bylo to tenkrát jedno z nejchudších jídel. Hlavní přísadou je rýže, která by se ovšem správně neměla omývat, protože by se z ní smyl její škrob, který by pak chyběl při zahuštění jídla.

Paella recept si může každý najít na internetu nebo také v některé z kuchyňských knih. Na paellu s mořskými plody bude potřeba hlavně cibule, česnek, rajčata, červená paprika, masox, olivový olej, kořenicí směs paella, slávky jedlé, malé škeble, sépie, lagusta, sladká paprika, sůl a také samozřejmě rýže. Způsob přípravy je velmi jednoduchý a opravdu velmi podobný našemu rizotu, proto tuto pochoutku dokáže vytvořit i úplný začátečník.

K tomuto výbornému pokrmu se samozřejmě také hodí dobré pití. Jedním z nejlepších doplňků jsou zejména španělská vína. Tato vína jsou velice kvalitní a jsou k dostání v každé dobré vinotéce. Odborníci doporučují hlavně výborná vína z oblasti Katalánska. V těchto vínech je cítit láska a péče jejich tvůrců a hlavně také sluncem prohřáté hrozny, ze kterých se vína vyrábějí. Ve Španělsku se výrobou vína zabývají celé rodiny a jsou také vlastníky nádherných vinných sklípků. Pokud byste ovšem chtěli prožít tu pravou španělskou noc, měli byste ji začít v některé z místních restaurací tím, že si dát velmi dobrou paellu z mořských plodů, kterou zapijete nějakým zdejším výborným vínem. 

 

18. 01. 2012