Menu:

Španělská tortilla

Španělská kuchyně potěší všechny labužníky rozmanitých a především ostrých jídel. Vzhledem k poloze Španělska v ní převládají mořské produkty a hojné množství zeleniny. Mezi nejtypičtější ingredience se řadí kvalitní za studena lisovaný olivový olej, rajčata, rýže, brambory, česnek, šafrán a pálivá chilli paprika. V centrální části Španělska vám bude z mas servírováno hovězí, skopové, telecí a drůbeží, u pobřeží si můžete užívat chutě různých mořských ryb a plodů moře. Z lehčích jídel se nabízejí čerstvé saláty z výborné zeleniny.

Každá moderní kuchařka má jistě ve své sbírce paella recept – postup na přípravu tradičního španělského pokrmu připravovaného z rýže, šafránu, různých druhů zeleniny a kousků mas nebo ryb či plodů moře. Národní jídlo však také tvoří proslulá španělská tortilla, tedy jakási bramborová omeleta. Podává se po celý den a můžete ji koupit i v kavárnách. Tvarem připomíná koláč a servíruje se teplá i studená. Její chuť záleží jen na fantazii kuchaře, protože záleží na tom, jaké ingredience do ní právě přidá.

Tradičně se tortilla připravuje z vajec, cibule, papriky a pepře. Základem je osmahnutí cibulky na pánvi, do které jsme dali kvalitní olivový olej. V té samé pánvi poté osmahneme plátky syrových brambor, přidáme papriku, osmaženou cibuli, sůl a pepř, a jakmile brambory získají zlatavou barvu, celou směs dáme do zapékací mísy a zalijeme rozšlehanými vejci. Poté ji vložíme do trouby a zapékáme. Po zhruba půl hodině si na ní můžeme pochutnávat.

Španělé podávají večeři v pozdních večerních hodinách. Celá rodina se schází u jídelního stolu a její členové spolu dlouze a vydatně hodují. Součástí jídel jsou samozřejmě i lahodná španělská vína, která jsou plná slunce a skvělé chuti. Ty se v podstatě popíjejí po malých doušcích celý den.

21. 08. 2012